• Alegerea corectă a protezei dentare: Fixă sau mobilă?

  Alegerea corectă a protezei dentare: Fixă sau mobilă?

  Timp de citire: 03 minute

  Atunci când vă confruntați cu pierderea unuia sau mai multor dinți, alegerea unei proteze dentare potrivite este esențială pentru confortul, aspectul și funcționalitatea zilnică a dinților dumneavoastră. Cele două opțiuni principale sunt protezele dentare fixe și cele mobile, iar fiecare dintre ele are avantaje și dezavantaje distincte. Haideți să explorăm aceste opțiuni pentru a face o alegere informată.


  Proteze Dentare Mobile (Totale sau Parțiale)

  Protezele dentare mobile sunt dispozitive care se pot îndepărta și reașeza în gură. Acestea pot fi totale (pentru înlocuirea tuturor dinților) sau parțiale (pentru înlocuirea a câțiva dinți lipsă). Iată câteva aspecte importante de luat în considerare:

  Avantaje:

  • Costuri mai reduse: Protezele mobile sunt adesea mai accesibile din punct de vedere financiar în comparație cu opțiunile fixe, precum implanturile dentare.

  • Reparabilitate: Dacă o proteză mobilă se deteriorează sau necesită ajustări, aceasta poate fi reparată mai ușor decât o proteză fixă.

  • Facilitate de curățare: Deoarece puteți îndepărta proteza din gură, este mai ușor să o curățați și să aveți grijă de igiena acesteia.


  Dezavantaje:

  • Mobilitate: Protezele mobile pot deveni instabile sau incomode în timp, necesitând adesea adeziuni sau cleme pentru a le menține în poziție.

  • Disconfort și adaptare: Inițial, puteți simți disconfort sau senzația de corpi străini în gură, iar procesul de adaptare poate dura o perioadă de timp.

  • Restricții alimentare: Unele alimente dure sau lipicioase pot fi dificil de consumat cu proteze mobile.


  Proteze Dentare Fixe (Cu Implanturi sau Poduri Dentare)

  Protezele dentare fixe sunt ancorate permanent în gură și nu pot fi îndepărtate de către pacient. Acestea pot include proteze fixate pe implanturi dentare sau poduri dentare care se sprijină pe dinții naturali rămași.


  Avantaje:

  • Stabilitate și confort: Protezele fixe sunt mai stabile și confortabile în comparație cu cele mobile, oferind o senzație mai apropiată de dinții naturali.

  • Funcționalitate îmbunătățită: Aceste proteze permit o funcționalitate mai bună la mestecare și vorbire.

  • Aspect natural: Protezele fixe pot fi concepute pentru a se potrivi perfect cu restul dinților, asigurând un aspect natural.

  Dezavantaje:

  • Costuri mai mari: Protezele dentare fixe, în special cele ancorate pe implanturi, pot avea costuri inițiale mai ridicate.

  • Proceduri chirurgicale: Implanturile dentare necesită proceduri chirurgicale minore pentru a fi plasate, ceea ce poate fi intimidant pentru unii pacienți.

  • Necesită întreținere specială: Protezele fixe necesită o igienă riguroasă și vizite regulate la dentist pentru a se menține în stare bună.


  Alegerea între protezele dentare mobile și cele fixe depinde de preferințele personale, buget, starea generală de sănătate și recomandările dentistului. Este important să discutați cu un specialist pentru a evalua opțiunile și a lua decizia corectă în funcție de necesitățile dumneavoastră individuale. Cu ajutorul unui dentist experimentat, veți putea alege proteza care vă va oferi un zâmbet sănătos și frumos.