• Terapia endodontică: Ce este și când este necesară?

  Terapia endodontică: Ce este și când este necesară?

  Timp de citire: 03 minute

  Terapia endodontică, cunoscută și sub denumirea de tratament de canal sau endodonție, este o procedură stomatologică specializată care are ca scop salvarea unui dinte grav afectat sau infectat. Această procedură poate părea intimidantă la început, dar în realitate este o modalitate eficientă de a păstra un dinte natural și de a preveni infecțiile care se pot răspândi în tot organismul. Haideți să explorăm în profunzime ce este terapia endodontică și când este necesară. 

  Ce Este Terapia Endodontică?

  Terapia endodontică este o procedură care implică îndepărtarea țesutului moale și nervos (pulpa) din interiorul dintelui, care este adesea afectat de carii profunde, traume sau infecții. După îndepărtarea pulpei, spațiul gol este curățat, dezinfectat, umplut și sigilat pentru a preveni reinfectarea. Scopul terapiei endodontice este de a păstra structura dintelui natural și de a preveni extracția acestuia.

  Când Este Necesară Terapia Endodontică?

  Există mai multe situații în care terapia endodontică poate fi necesară:

  1. Carii profunde: Când o carie a progresat până la nivelul pulpei dentare și a cauzat inflamație sau infecție, terapia endodontică este adesea singura modalitate de a salva dinte.

  2. Dureri de dinți severe: Dacă simțiți dureri intense într-un dinte, care persistă și după ce temperatura sau presiunea au fost eliminate, acesta poate fi un semn că pulpa dintelui este afectată și terapia endodontică ar putea fi necesară.

  3. Leziuni sau traumatisme dentare: Loviturile puternice sau leziunile dentare pot provoca fisuri sau fracturi ale dintelui, permitând bacteriilor să pătrundă în interior și să cauzeze infecții. Terapia endodontică poate fi necesară pentru a trata infecția și a preveni pierderea dintelui.

  4. Abscese sau umflături la nivelul gingiilor: Prezența unui absces sau a unei umflături în apropierea unui dinte poate indica o infecție care necesită tratament endodontic.

  5. Sensibilitate excesivă: Dacă dinții devin sensibili la temperaturi extreme și această sensibilitate nu dispare, poate fi un semn că pulpa este afectată și este necesară terapia endodontică.


  Este important de menționat că, în multe cazuri, terapia endodontică poate preveni extracția dintelui, menținând astfel structura naturală a dintelui și funcționalitatea acestuia. Cu tehnologia și tehnicile moderne, procedura este mai confortabilă și mai eficientă decât în trecut.În cazul în care aveți dureri dentare persistente sau alte simptome de mai sus, consultați un dentist pentru o evaluare. Dentistul va putea determina dacă terapia endodontică este necesară pentru a vă păstra dinte și a vă menține sănătatea oral.